2016
De Theologische erfenis van de Protestantse Zending in Rwanda.
Symposium van de Faculteit voor Protestantse Theologie, Butare, februari 2016
De faculteit voor Theologie en Religiewetenschap van het Protestant Institute of Arts and Social Sciences te Butare, Rwanda, organiseerde in febrari 2016, in samenwerking met de Universiteit van Bochum, Duitsland, een colloquium met als thema: Afrikaanse theologie in het licht van 500 Reformatie.
Ik heb een bijdrage mogen leveren over de theologische erfenis van protestantse zendelingen die in Rwanda hebben gewerkt. Daarin heb ik de openheid van de Duitse Lutherse zendelingen van de Betheler Mission tegenover de Rwandese godsdienst en cultuur gesteld tegenover de vijandige houding daartegenover van de Anglicaanse zendelingen. Tussen deze twee extremen zijn een aantal tussenposities aan te geven.
Voor de tekst van mijn bijdrage, klik hier.
Voor het maanblad van de Protestantse Kerk van Belgie schref ik een kort artikeltje over dit symposium, onder de titel: Theologie in Afrika: een vrolijke aangelegenheid. Voor de tekst daarvan in het Nederlands, klik hier. Voor de tekst in het Frans, klik hier.
2015
Het Centre de recherche et d'échanges sur la diffusion et l'inculturation du christianisme (CREDIC) hield in september 2015 in Neuendettelsau (Duitsland) een colloquium over het thema: 'Les missions allemandes: leur liquidation et leur resilience 1914-1939.'
Op dit colloquium hield ik een voordracht over 'Les activites de la Mission de Bethel au Rwanda 1907-1916.'
Voor de tekst van deze bijdrage, klik hier.
2014
Lezing te Oxford, Engeland,
over: ‘Cry for Reconciliation’. An analysis of four theological dissertations dealing with Church and Genocide in Rwanda.
Het Oxford Center for Mission Studies te Oxford nodigde me uit voor een gastcollege over een onderwerp verband houdende met de situatie van de Kerk in Rwanda na de oorlog en de genocide.
Ik besloot de dissertaties te bestuderen die na de genocide geschreven zijn door vier Rwandese protestantse theologen die na 1994 zijn gepromoveerd. Het zijn Tharcisse Gatwa (Edinburgh 1999), Samuel Cyuma, (Oxford, 2006), Viateur Ndikumana (Yaoundé, Kameroen, 2007) en Pascal Bataringaya (Bochum, Duitsland, 2012).
Het bleek dat elk van deze vier theologen het onderwerp Verzoening behandelt. Elk op eigen wijze. Een enkele maal staan ze ook tegenover elkaar. Opvallend is dat er nog nauwelijks een begin gemaakt is met een onderling gesprek over wat Verzoening in Rwandese context zou moeten inhouden.
In 2016 publiceerde het tijdschrift Transformation, uitgegeven door het OCMS, de tekst van de lezing onder de titel 'Focused on Reconciliation. Rwandan Protestant Theology after the Genocide. ' Voor de tekst van dit artikel, klik hier.
2013
Bunyan's Pilgrim's Progress: an excellent instrument of Protestant Mission. Lezing te Liverpool, 2013.
De afdeling Interculturele Theologie van de Theologische Faculteit van de Hope University te Liverpool, koos voor de jaarlijkse internationale conferentie het thema: Pietism-Methodism-World Christianity.
Ik heb daar een aangepaste versie gepresenteerd van de lezing die ik eerder in in 2011 in Lissabon had gehouden.
Het grote aantal vertalingen van Bunyan's boek die verschenen dat in vrijwel alle landen waar protestantse zendingsorganisaties werkzaam zijn geweest, heeft een stempel gezet op veel protestantse kerken wereldwijd. Het heeft de onderlinge band tussen deze kerken van heel verschillende denominaties versterkt. Dit is in de geschiedenis van de zending tot dusver over het hoofd gezien. De uitgewerkte tekst van de lezing vindt men hier.
2011
John Bunyan's Pelgrimsreis naar de eeuwigheid. Inspiratiebron en instrument voor Protestantse Zending.
Lezing Colloquium CREDIC te Lissabon.
In 2011 hield de Franstalige vereniging van wetenschappers die zich bezighouden met de geschiedenis van Zending en Missie, CREDIC, een colloquium in Lissabon, over het thema: de spiritualiteit van Zending en Missie in de 19e en 20e eeuw.
Ik heb daar een lezing gehouden over de betekenis van het boek van John Bunyan heeft gehad voor de protestantse zending. In alle continenten is het boek gebruikt. In 1850 waren er alleen in China al vijf verschillende vertalingen van Bunyan’s boek gedrukt. In Afrika is het boek in meer dan vijftig talen verschenen. In Rwanda, maar ook in andere landen, was er al een vertaling van Bunyan voordat de gehele Bijbel was vertaald.
Hierdoor heeft Bunyan's Pelgrimsreis een stempel gezet op de spiritualiteit van veel protestantse kerken in Afrika (en elders).Dit had zowel positieve als negatieve uitwerkingen.
De studie van Bunyan’s persoon – een onafhankelijke Engelsman - en van zijn boek inspireerden in Zuid-Afrika reeds in het begin van de 20e eeuw een militante groep christenleiders tot verzet tegen blanke suprematie.
Tegelijkertijd heeft de afkeer van het 'heidendom' waarin sprake is in de Pelgrimsreis de openheid voor Afrikaanse cultuur en godsdienst tegengehouden. Dit heeft remmend gewerkt op de ontwikkeling van een eigen Afrikaanse theologie.
Voor de volledige tekst, in het Frans, klik hier.
2009
Motivatie voor milieubewustzijn. 2009.
Overwegingen bij een vakantiefoto.
In de zomer van 2009 maakte ik, toen op vakantie in Finland waren, bijgaande foto.
Het was toen mijn beurt om een stukje in het nieuwsbulletin van de Gereformeerde Kerk van Ermelo, Antenne, te schrijven. Ik stuurde de foto op en schreef er een paar overwegingen bij. Waarom koopt iemand deze auto, en kiest hij voor dit nummerbord ?
De overwegingen stonden in Antenne van 3 augustus 2009.
2010
'New Christian Churches as Challenge for Theology in Africa.'
Nieuwe kerken in Afrika: een uitdaging voor de theologie.
Voordracht gehouden op het colloquium van leidinggevenden aan instellingen voor hoger theologische onderwijs in Oost-Afrika, onder de titel: The Relevance of a Western Model of Theologocal Education in Today's African Society. Het colloquium werd gehouden van 3-5 mei 2010, en was georganiseerd door de Faculteit voor Protestantse Theologie in Butare, thans onderdeel van het Protestant Institute of Arts and Social Sciences (PIASS).
In deze voordracht heb ik enkele voorstellen gedaan om het leerprogramma van de theologische opleiding in Butare zodanig aan te passen dat toekomstige predikanten in Rwanda begrijpen waarom er na de genocide van 1994 in Rwanda zo veel nieuwe charismatische kerken zijn ontstaan, zoals reeds eerder elders in Afrika het geval was. Ook heb ik een aantal thema's van deze kerken aangegevn die een nieuwe theologische doordenking vragen. Werk aan de winkel van theologen in Rwanda!
Voor de tekst van de voordracht, klik hier.